Jak přestat absorbovat negativní energii druhých lidí

12.08.2016 09:57


Sympatie je blahovolné soucítění s někým jiným. Empatie jde ještě o krok dál. Když je člověk empatický, tak to znamená, že je nejen schopen zaznamenat emoce druhých, ale že je dokáže vnímat i jako své vlastní. Často se stává, že empatičtí lidé absorbují příliš mnoho bolesti a utrpení ze svého okolí. To je pak emocionálně ubíjí a blokuje jejich schopnost fungovat na vyšší úrovni. Pokud jste byli spolu v jedné místnosti s negativním člověkem, pak určitě víte, jak hmotné byly jeho emoce. Cítíte, jak se jeho či její tíha na vás valí a vy máte potíže udržet hlavu vzpřímeně. Naučit se bránit tomuto typu toxické energie je proto velmi důležitá dovednost pro život. Váš emocionální stav vás totiž ovlivňuje mentálně, psychicky i duševně.

1) Nepokoušejte se lidem lahodit

Pokud si někdo na vás stěžuje, pomlouvá vás nebo o vás jinak nehezky mluví, neberte to osobně a nelpěte na tom, aby vás začal mít rád. To by vás jen zatáhlo ještě hlouběji do jeho nebo její negativity a udělalo vás energeticky a emocionálně závislými na jejich názoru. Buďte soucitní sami se sebou a smiřte se s tím, že ne každý vás bude mít rád. A to je naprosto v pořádku. Každý z nás máme rozdílné personality a jiné záležitosti, které máme rádi a které ne. To vytváří pro každého z nás rozdílné životní zážitky. Ukažte lásku nejprve vůči sobě. Bude to působit jako ochranné pole kolem vás a zabrání, aby názory jiných lidí vám odčerpávali energii.

2) Naučte se říci ne

Pokud k vám domů přijde host, dovolíte mu aby si nezul špinavé boty a roznesl bláto po kobercích? Nebo ho požádáte, aby si očistil boty, případně se zul předtím, než vstoupí do vašeho osobního prostoru? Co kdyby jste ho pozvali jednou na večeři a on se pak sám zval po zbytek měsíce? A co kdyby naléhal, že se chce vyspat na vašem gauči, aby si ušetřil cestu domů? Být velkorysým je skvělé, ale existuje tenká dělící čára, o které je nutné si být vědom, aby vás jiní nezneužívali. Neakceptuje žádné vození se zdarma na vašich bedrech, lidi co na všechno říkají ne, ani emocionální upíry za hranicí, kterou považujete za akceptovatelnou. Vytyčte si hranice a trvejte na jejich dodržování! Je to váš život. Vaše tělo, prostor a osobní čas jsou svaté chrámy, proto si dobře rozmyslete, kterým lidem umožníte do nich vstoupit. Není nic špatného na tom, když řeknete někomu "ne" tak často, jak to jen cítíte. Dejte druhým jasně najevo, co jsou vaše standardy ještě předtím, než je vpustíte do svého života.

3) Přestaňte krmit příšeru

Výše jsem zmínila pojem "emocionální upír". Jde o parazitické osobnosti, které se doslova živí na vaší pozornosti a přívětivosti. Současně vás, ale velmi vyčerpávají. Investovat čas a emoce do těchto lidí se může sice zpočátku vyplácet, ale na konec se tak či tak ocitnete vyčerpání bez energie a mnohé jejich problémy zůstanou stále nevyřešené. Tito lidé jsou žízniví po vaší lásce. Nikdy je však nedokážete uspokojit, protože se sami rozhodli zůstat v roli oběti. Těm, kteří to potřebují, můžete nabídnout vaši podporu, být uchem pro přítele či neznámého člověka. Snažte se však identifikovat moment, kdy vaše snahy začínají být zbytečné nebo když prosby o pomoc vyznívají spíše než dožadování se pozornosti. Není vaší povinností řešit problémy druhých lidí a to zvláště tehdy, pokud oni ve skutečnosti nechtějí své problémy vyřešit. Oni chtějí být litováni. Je zdravé vědět, kdy je lepší vycouvat! Když cítíte, že jsou vaše zdroje vyčerpávány, nabídněte vaše sympatie a opusťte danou situaci. Není nic špatného na odmítnutí podílet se na dramatu někoho jiného.

4) Návrat k přírodě

Někdy vše, co opravdu potřebujete, je odpočinek od druhých lidí. Jejich chaotické energie můžou být obtížné odladit, proto si dopřejte víkend, odpoledne, či dokonce jen hodinu pro sebe a jděte na nějaké klidné místo. Nechte ve své hlavě hlasy přírody nahradit halas a chaos moderního světa. Všimněte si jednoduchosti přírody, neexistenci motivů a koexistenci všech věcí - rostlin, zvířat a země. Dýchejte zhluboka a meditujte. Soustřeďte se na naplnění vašeho těla čerstvým kyslíkem a pozvednutí svého ducha. Když se pak vrátíte k vaším denním rutinám, budete se cítit čerství a méně náchylní absorbovat negativitu druhých.

5) Pamatujte na to, kdo je odpovědný za vás

Vy jste jediní zodpovědní za to, jak se cítíte. Vy jste 100% zodpovědní za to, co necháte ovlivňovat vaše myšlenky a emoce. Pokud jakákoli složka vašeho štěstí není v rovnováze, jste to jedině vy, kdo má schopnost to napravit. Vaše vnímání sama sebe je mocnější, než vnímání kohokoliv jiného. To však jen do té doby, dokud se nerozhodnete vzdát se ho a vyžadovat schválení od někoho druhého. Když se jednou rozhodnete být zodpovědní za své pocity, vymaníte se z vlivu ostatních. Když jste si sebejistí v tom, kdo jste a jak se chcete cítit, pak je pro druhé mnohem těžší vás vyvést z rovnováhy. Udělejte záměrné rozhodnutí a ujměte se kontroly nad pozitivitou ve svém životě. Zvolte si situace, které vám zvyšují energii a potkáváte pouze s lidmi, kteří jen přidávají k tomu, kým jste. Mějte se dostatečně rádi a řekněte "ne" vždy, když si to situace vyžaduje. Opusťte prostředí, které neslouží vašim zájmům. A pamatujte - vy jste zodpovědní za své životní zážitky. Udělejte si je pro sebe a udělejte si je fenomenální.

Zdroj: internet